2018. november 5., hétfő

Farkas Ildikó: A japán modernizáció ideológiája

Farkas Ildikó: A japán modernizáció ideológiája
Károli Gáspár Református Egyetem – L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2018. 177 p.
Raktári jelzet: E10896

A Károli Könyvek sorozatban megjelent legújabb kötet Farkas Ildikó egyetemi docens tollából származik. A kiadvány Japán történelmével foglalkozik, azonban nem a gazdasági és a politikai történések hosszú sorával, hanem a japán történeti fejlődés, modernizáció és sikeresség értelmezésének lehetőségeivel.

A mai napig a tradíció és modernizáció jegyeinek kettősségét szervesen ötvöző ország sok szempontból egyedülálló, és gazdasági sikereinek köszönhetően méltán érdemelte ki a 20. század folyamán a „japán csoda” jelzőt.
A fejezetek sorra veszik a „csoda” lehetséges összetevőit, körüljárva a modernizáció fogalmát, a kokugakut, azaz az Edo-korszak kulturális mozgalmát, a modernizáció és a tradíció kapcsolatát és szerepét az ország fejlődésében, valamint a japán kulturális és nemzeti identitás fogalmát a múltban és a jelenben.

A felkelő nap országa és a téma iránt érdeklődők részletes, magyar és idegen nyelvű könyveket tartalmazó bibliográfiát is találnak a könyv végén a további tájékozódás céljából.

B.M.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése