2018. november 8., csütörtök

Halász Csilla (szerk.): Budavári séták. Házak, terek egykor és most

Halász Csilla (szerk.): Budavári séták. Házak, terek egykor és most
Látóhatár Kiadó, Budapest, 2018. 124 p.
Raktári jelzet: 856656

Manapság nagyon népszerűek azok a városnéző túrák, ahol egy települést vagy településrészt valamilyen tematika szerint járhat be az érdeklődő. A gazdagon illusztrált kötet a Várnegyed nevezetességeit mutatja be archív és friss fotók kíséretében. A könyv oldalpárjain egy-egy épület, helyszín található régi és mai valójában. A pompa mellett olyan fényképek is helyet kaptak a képeskönyvben, amelyeket szívesen elfelednénk. Szomorú látványt nyújt az Oroszlános udvarról az az 1945-ben készült fotográfia, ahol a második világháborúban tüzérségi és bombatámadásokban eltalált palotaszárny látható: megsérült a kupolája, több szintje beomlott, tetőzete leégett.

Több épület csak torzón maradt meg az utókor számára, de a múlt században rögzített állókép segít elképzelni, hogyan is nézhetett ki például egykoron a Honvéd Főparancsnokság, a Pénzügyminisztérium palotája vagy a Magdolna-torony, amely Helyőrségi Főtemplomként szolgált. Vannak olyan terek is, ahol az épület menthetetlenül megrongálódott, ezért lebontották, így már csak fényképekről ismerhetjük, ilyen a neobarokk palotához igazított királyi istálló vagy József főherceg palotája.

A múlt képei mellett már a jövő is feltűnik a kötetben: a Nemzeti Hauszmann-terv keretében három egykor jelentős épületet építenek újjá, a Főőrség volt központja mellett rekonstruálják a Stöckl-lépcsőt és az egykori Királyi Lovardát is. A könyv utolsó nagyobb egységében megcsodálhatjuk a királyi palotáról készült rajzokat és metszeteket, többek között Hartmann Schedel ábrázolását, aki azt örökítette meg, milyen lehetett a palota Mátyás király korában.

PA

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése