2018. november 15., csütörtök

Kaba Eszter (szerk.): Háborús mindennapok – mindennapok háborúja. Magyarország és a Nagy Háború – ahogy a sajtó látta (1914–1918)

Kaba Eszter (szerk.): Háborús mindennapok – mindennapok háborúja. Magyarország és a Nagy Háború – ahogy a sajtó látta (1914–1918)
Politikatörténeti Intézet – Napvilág Kiadó, 2017. Budapest. 427. p.
Raktári jelzet: E 009434

1918. november 11-én 11 órakor hivatalosan véget ért az első világháború. A 100. évfordulóra nem a fronttal vagy a háborúval magával, hanem a magyar hátország mindennapi háborús életét és nehézségeit bemutató munkával emlékezünk.
A kötet előzményeként 2014-ben, a Politikatörténeti Intézet által indított projekt a magyarországi sajtó szemszögéből nézve igyekezett bemutatni a lakosság és a háború viszonyát. Az adatgyűjtés hét folyóiratra (Az Est, Budapesti Hírlap, Magyarország, Népszava, Pesti Hírlap, Pesti Napló, Világ) terjedt ki, és eredményeképpen a szerkesztők jelentős mennyiségű anyagot gyűjtöttek össze, amelyet egy honlap formájában közzé is tettek. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezek az anyagok – kibővítve – a bemutatott kötetben kerültek közlésre.
A mű hat nagy kérdéskört dolgoz fel, és olvasmányos formában mutatja be többek között a háború időszaka alatti sajtó, cenzúra és propaganda működését, a háború, valamint a kultúra és az oktatás összefonódását, a nők részvételét a hadigazdaságban és a termelésben, végül a már a háború elején felmerülő, majd mindinkább állandósuló élelmiszerhiány okozta problémákat. A kötetet az egyes fejezetekhez tartozó válogatott dokumentumok és korabeli fotók teszik teljessé.

HB

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése