2018. november 13., kedd

Mihályi Balázs – Tóth Gábor – Tulok Péter:  A várnegyed ostroma – Buda 1944–45

Mihályi Balázs – Tóth Gábor – Tulok Péter:  A várnegyed ostroma – Buda 194445
Budapest, 2018.
Terjedelem: 507 pp.
Raktári jelzet: E 010983

Kiváló tanulmánykötet jelent meg idén Buda várának huszadik századi ostromáról. A történeti áttekintés mellett helyet kaptak személyes visszaemlékezések is, amelyek megidézik ezeket a súlyos téli hónapokat.

Érdekes esettanulmány egy épület, az Úri utca 19. ostrom alatti sorsának végigkísérése (Buzinkay Géza: Egy vári ház lakóinak sorsa az ostrom alatt: az Úri utca 19.).

Ugyancsak rendkívül érdekes a ma is működő, híres-neves cukrászda háború alatti történetének felfejtése (Kulich Júlia: Egy csodálatos túlélő: a Ruswurm). A tanulmányo-kon keresztül szépen követhető az események íve: a mindennapi élet bemutatása (Deáky Zita: Élet a várban az ostrom idején), a Sziklakórház története (Kalakán László: A Sziklakórház története a megépítésétől Budapest ostromáig), a halál (Tóth Gábor: "Nem lehet, hogy csak úgy, mint egy tárgyat, emberhez méltatlan módon helyezzük el a testet a gödörbe." Halál, temetés, gyász az ostromlott budai belvárosban) és a menekülés (Rohánszky Mihály: Menekülés az Ördög-árok csatornában) mind-mind megjelenik a kötet lapjain. Rendkívül érdekes tanulmány továbbá a követségeken dolgozók sajátos helyzetének vizsgálata (Tulok Péter: Követségek a vérzivatarban – Diplomaták az ostromlott Budapesten).

A szerkesztői szándék, a sorsdöntő hetek bemutatása az ott élő emberek szemszögéből, azokéból, akik nem a történelmi események alkotói, hanem azok elszenvedői voltak, maradéktalanul sikerrel járt.

X.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése