2018. november 7., szerda

Walt Disney Company – Pixar Animation Studios (közread.): Coco – Filmkönyv

Walt Disney Company – Pixar Animation Studios (közread.): Coco – Filmkönyv
Ford.: Élő Csaba Jenő
Kolibri Kiadó, Budapest, cop. 2017. 64 p.
Raktári jelzet: 855591

Sajnos már egy ideje kinőttem a Disney-mesékből, de most mégis elolvastam az egyik legutóbbi filmből készült könyvet, hiszen egy egészen különleges – a gyerekek számára többnyire tabu – témát, a halált és az ehhez kapcsolódó mexikói hagyományt, a Día de los Muertost, a halottak napját mutatja be. Ez a nap az elhunytak ünnepléséről és az újjászületésbe vetett hitről szól.

A könyvben rengeteg csontváz és koponya látható, de ők a mexikói hiedelmek szerint nemcsak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálják. Ráadásul a főszereplő kisfiúnak, Miguelnek a rokonai, egy nagy cipészfamília tagjai. Otthon, mint minden mexikói családban, házi oltárt készítettek, és ezen a többszintes építményen, amely az eget, a földet, a túlvilágot szimbolizálja, látja a nagynénik és nagybácsik sorát, valamint közvetlen őseit egészen az ükszülőkig.

Ükapja képét azonban kitépték a családi portréról, mivel elhagyta a családját, hogy zenélhessen a világnak. Miguel is érzi magában a zene elsöprő szeretetét, de a család félti ettől, és eltiltja a zene minden formájától. Ő viszont szeretné megtudni, hogy milyen is lehet zenével meghódítani a világot, ezért elindul a Holtak Földjére, hogy kibékítse szeretteit, és megkapja áldásukat. Ezt az áldást a nagy büdöske virágának narancssárga szirma jelképezi, ezzel kapja meg az átjárást a két világ, múlt és jelen között.

B.A.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése