2019. február 17., vasárnap

Gurul a sok-sok pillanat – Szabó Magda élete képekben

Gurul a sok-sok pillanat – Szabó Magda élete képekben 
Összeállította: Jolsvai Júlia
Szerkesztette: Tasi Géza
Jaffa Kiadó, Budapest, 2018. 269 oldal
Raktári jelzet: E 011776

Csak azok halnak meg, akik egész életükben nem csináltak semmit. Aki tett valamit, nem magáért, hanem másokért, mindenkiért, az megmarad.” 

Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.” 
(Szabó Magda: Álarcosbál) 

Szabó Magda a XX. századi magyar irodalom emblematikus alakja. Művei nem véletlenül örvendenek mind a mai napig töretlen népszerűségnek, hiszen a Régimódi történet, Az ajtó, az Abigél és még sok más felejthetetlen regényének alakjai, megrázó történetei a bizonyíték, hogy Szabó Magda az emberi – főként a női – sorsok mestere, az emberi lélek titkainak kutatója. A Jaffa Kiadó gondozásában az életműsorozatának részeként megjelent különleges albumnak köszönhetően jól ismert szereplői után most az ezerarcú írónő életének kilenc évtizedét követhetjük nyomon.
A közel háromszáz, kronológiai sorrendbe rendezett fénykép (portrék, igazolványképek, csoportképek, családi albumból való fotók) segítségével nem csupán betekintést nyerhetünk Szabó Magda hétköznapjaiba, láthatjuk őt hivatalos és ünnepi pillanatokban, író-olvasó találkozók és díjátadók alkalmával, barátaival, írótársaival, de közelebb kerülhetünk hozzá, mint emberhez is. A képek születésétől haláláig örökítik meg alakját és sorsát, így láthatjuk őt szülővárosában, Debrecenben, budapesti lakásában, vidéki kirándulásokon és külföldi útjain egyaránt. Az album és az egyes fejezetek címei a Szüret című kötet összegyűjtött verseiből származnak, az egységek elején olvasható rövid bevezetések, lényegre törő leírások pedig összefoglalják az írónő életének fontosabb pillanatait és írói munkásságának főbb állomásait. Szobotka Tiborral való legendás szerelmének és házasságának, de önéletrajzi regényeiből, a Mézescsók Cerberusnak, az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise oldalairól is jól ismert népes családjának, felmenőinek is egy-egy, a kötet végén található külön fejezetet szenteltek az album összeállítói. 
Az albumban éppúgy találunk az ikonikus írónőről készült jól ismert képeket, mint olyan fényképeket, amiket most először láthatunk az Szabó Magdáról, de helyet kapott sok különleges és érdekes dokumentum is az írónő életéből, mint például édesanyja, Jablonczay Lenke által lánya gyermekkori fejlődéséről vezetett naplójának néhány lapja, oltási igazolása, az iskolai újságban 1935-ben megjelent írásának részlete, érettségi dolgozatának bírálata. 
A képeken nem csak az írónő életét követhetjük nyomon, de majd’ egy évszázad változásait is, így a Gurul a sok-sok pillanat azon túl, hogy Szabó Magda nagyságának állít emléket, fontos kordokumentumnak is tekinthető. 

A könyvtárban itt található.

E. Á.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése