2019. március 12., kedd

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! 
Budapest, Lelkesedés, Tanulás, Szabadság, 2018. 275 p.
Raktári jelzet: 656545

A mai műanyagkorszakunkban egyre lényegesebb, hogy milyen csomagolást használunk/nem használunk a termékeknél, mivel egyre több és több hulladékot termelünk és ennek a mi életünkben is érezhetőek már a következményei. A hulladékhegyek megfékezésére jött létre a csomagolásmentes életmód. Az egyik leghíresebb szószólója Bea Johnson, aki Amerikában kezdett neki otthona csomagolásmentessé tételéhez. (A könyvéről korábban itt írtunk.) Magyarországon Tóth Andi az egyik olyan aktivista, aki blogjával és most már a könyvével is népszerűsíti a zero waste háztartást.
A könyv a kezdőknek és a profi hulladékcsökkentőknek is ajánl tippeket, így aki csak ismerkedni szeretne ezzel az életmóddal, az is talál ötleteket, illetve aki a teljes műanyagmentességet szeretné elérni, annak is hasznos a könyv. 
Nagy örömmel olvastam, hogy a szerző megemlíti a könyvtárakat is, hiszen a könyvtárak alapvetően az újrafelhasználás zöldhírnökei. Ezen kívül mindegyik tanács végén szerepel egy Megtakarítás bekezdés is, amiből megtudhatjuk, hogy a hagyományos háztartással szemben a hulladékmentes mennyivel olcsóbb vagy mennyivel jobban megtérül a későbbiekben.
Számomra szívügy, hogy minél kevesebb dolog kerüljön a szeméttelepekre. Sajnos személyes tapasztalatom, hogy az emberek milyen sok, használható tárgyat dobálnak ki. Azonban egy átgondoltabb és szervezettebb háztartás mellett ez a probléma is megszűnik, így sokat tehetünk a környezetünkért és magunkért. Ebben pedig a legjobb társ ez a könyv és egy támogató közösség. 

A könyvtárban itt található. 

P.G.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése