2019. március 9., szombat

Winter Angéla: Kávékedvelők kézikönyve


Winter Angéla: Kávékedvelők kézikönyve 
Kossuth Kiadó, Budapest 2018. 165 p. 
Raktári jelzet: 856105, 856106 

A kávé a víz után a második legnépszerűbb ital – kezdi a könyv bevezetőjében. Emellett még a története is fordulatos, érdekes, annak ellenére, hogy a kezdetét homály fedi. A legenda szerint egy etióp kecskepásztornak köszönhetjük a létét, aki Kr. u. 850 körül lett figyelmes arra, hogy kecskéi a kávécserje bogyóinak rágcsálása után gyermeki energiával lettek felvértezve. A könyv a kezdetektől lépeget napjainkig, emellett pedig a fontosabb mérföldköveket egy idővonalon is nyomon követhetjük. 
A kávékészítés művészet, így természetesen egy kávéról szóló könyv nem készülhet el anélkül, hogy ne lenne legalább egy fejezet a baristáknak szentelve. Nincs ez másként ezen kiadvány esetében sem. Megtudjuk, mi a különbség az eszpresszó és a ristretto között, mennyi ideig tart a baristaképzés, és még arra is fény derül, hogy egy grandéban több kávé van-e, mint egy piccolóban. 
Élvezetes, érdekes könyv. Igyekszik a kávéval, kávézással kapcsolatos minden területet érinteni. Útmutatót ad a jó presszógép kiválasztásához, a kotyogós kávéfőző helyes használatához. Hab a tortán, hogy még azt is megtudhatjuk, kávéfogyasztásunk alapján milyen személyiségtípushoz tartozunk. Egy jó kávézóban, egy jó kávé mellett érdemes kezünkbe venni ezt a néhány oldalas könyvecskét. 

A könyvtárban itt található. 

K.R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése