2019. június 24., hétfő

Napi 10 000? Igazából hány lépésre van szükség az élettartam növeléséhez?

Allison Aubrey: 10,000 Steps a Day? How Many You Really Need to Boost Longevity 
Forrás: Peter Muller/Getty Images/Cultura RF 

Új kutatások igazolják, hogy a kor előrehaladásával a mindennapi gyaloglás fontos az egészség megőrzése érdekében, azonban, ha nem érik el a tízezer lépést, ne aggódjanak! Ez nem egy mágikus szám. A napi legalább 10 000 lépés gondolata az egészségügyben, egy – évtizedekkel ezelőtt Japánban útjára indított – marketingkampányból származik, amely egy lépésszámlálót reklámoz. Ezt a számot a következő években az Amerikai Egyesült Államokban is átvették, mint a jó egészség megőrzése érdekében kitűzött célt. Gyakran ez az alapértelmezett beállítás a fitneszgépeken is, de min is alapul valójában?

„Ez nem egy tudományosan meghatározott szám” - mondja I-Min Lee, a Brigham and Women’s Hospital kutatója, aki arra volt kíváncsi, hány lépést kell megtennie egy nap alatt a jó egészség megőrzése céljából és annak érdekében, hogy hosszú életet éljen. Kollégáival egy tanulmányt készítettek, amely kb. 17 000 idősebb nőt vizsgált, akiknek az átlagéletkora 72 év volt. A kutatásban résztvevő nők lépésszámlálót viseltek, hogy nyomon követhessék a mindennapi tevékenységük során megtett lépések számát. Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik naponta kb. 4 000 lépést tettek meg, növekedett az élettartamuk, szemben a kevesebb lépést megtevő nőkkel. 

Lee doktornő szerint ez igen meglepő. Valójában azon nők körében, akik naponta átlagosan 4 400 lépést tettek meg, kb. 40%-al volt kisebb az elhalálozás kockázata a négyéves nyomon-követési időszakban, mint a 2 700 lépést megtevő nők körében. 

Az újabb meglepetés az volt, hogy a gyaloglás jótékony hatásai kb. 7 500 lépés fölött már nem érvényesülnek. Más szóval, a napi 7 500 lépést meghaladó nők élettartama nem nőtt. 

„Ez főként azon nők számára jó hír, akik nem lehetnek különösen aktívak” - mondja Kathleen Janz professzornő, aki az Iowa-i Egyetemen a fizikai aktivitás egészségre gyakorolt hatásait tanulmányozza. 

Janz, aki az Egyesült Államokban tavaly novemberben megjelent új szövetségi fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlást dolgozta ki, azt mondja, hogy a tanulmány üzenete az, hogy az idősebb nők is élvezhetik a könnyű gyaloglás előnyeit, és ennek a mozgásnak több előnye van, mint azt korábban gondolták. 

A kutatásban részt vevőknek nem kellett edzőterembe menniük, személyi edzőre vagy edzőberendezésre költeniük, csak gyalogolniuk kellett, ami Janz szerint igen biztató. 

Természetesen, a kutatók sokkal többet szeretnének tudni arról, hogy a gyaloglás milyen hatással lehet más egészségügyi mutatókra, mint például az életminőségre, a memóriára vagy a kognitív funkciókra. Elképzelhető, hogy a napról-napra nagyobb számú lépés megtétele befolyásolja ezeket az eredményeket. Janz fontosnak tartja kiemelni, hogy ez a tanulmány csak a gyaloglást vizsgálta, és nem mért olyan tevékenységeket, mint például a kertészkedés, úszás vagy kerékpározás, amelyek nem mérhetők lépésekben, azonban biztosak lehetünk, hogy voltak a tanulmány résztvevői közül olyanok, akik a gyaloglás mellett egyéb tevékenységeket is végeztek, amelyek szintén befolyásolhatják az egészséget. 

Az amerikaiak számára megfogalmazott fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvek hetente átlagosan 150 perc mérsékelt fizikai aktivitást ajánlanak, amely magába foglal mindenféle mozgást, nem csak a gyaloglást. Nos, ha eddig a 10 000 lépés soknak tűnt, akkor ezentúl próbálják meg legalább a napi 4 400 lépést elérni, azon mindennapi tevékenységekkel együtt, amelyeket élveznek és szívesen csinálnak. 


Ford.: B.M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése