2019. július 26., péntek

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

Szerk.: Bartók Flóra, Molnár Borbála: Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról 
Budapest, Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum, 2018. 99 p.
Raktári jelzet: E 012415

A kiállítási katalógus játékra hívja az olvasót. A könyv hátsó borítóján olvasható a játékszabály, amely felkészít arra, hogy mi is vár ránk a kötet lapozgatása közben. A játék célja az, hogy a résztvevők megismerkedjenek a társasjátékozás kultúrájával a XVIII. századtól napjainkig. Már a tartalomjegyzék sem a szokásos; a dobókocka hat oldala jelképezi azt a hat fejezetet, amelyre a szerkesztők osztották a gazdagon illusztrált kiadványt. A társasjáték definíciójának megfejtése után tovább lépegethetünk a különböző játéktípusokra, az életút-játékon át a propaganda-játékokig, minden egyes állomáson időzhetünk egy kicsit, hogy az univerzumba érve, elrugaszkodhassunk a realitástól, és csupán a játék örömének éljünk. 

A kötetben 106 darab illusztráció kapott helyet 99 oldalon. A magyarázó szövegeket tökéletesen kiegészítik a fotók. A játéktörténeti bemutató csöppet sem unalmas, minden oldalon találunk olyan információt, amely az újdonság erejével hat (például hogy I. József történelmi libajátéka Széchényi Ferenc gyűjteményét gazdagította) vagy egy régi emlékképet hív elő, egy olyan társasét, amely gyermekkorunk polcán sorakozott. 

Budapest egy külön alfejezetet kapott, ahol a fővároshoz kapcsolódó játékokat gyűjtötték össze. Bejárhatjuk a város környéki hegyeket az Úttörő vasúttal (1949), a Svábhegyi túristákkal (1935), beugorhatunk a Budapest KultúrDiscóba (1967), megismerhetjük A legszebb várost (1930-as évek) a helyi idegenvezetővel. A második kerület legendás Bambi Eszpresszója is kapott egy bekezdésnyi felületet, amely szórakoztató helyre belépve a hatvanas években találjuk magunkat. A presszó hátsó része azoké a játékszerető öreguraké, akik délutánonként összegyűlnek, hogy lejátszanak egy-egy dominópartit. Ez egy zárt társaság, hiába is próbálkoznának a köreikbe férkőzni. 

Sajnos a kiállításnak már vége, de ez a nagyszerű kiadvány kárpótolhatja a játékos kedvű olvasókat. És ha kedvet kaptak egy kis játékhoz, szeptembertől szeretettel várjuk Önöket a könyvtár társasjátékklubjában minden hétfőn 16 és 19 óra között a Thirring Lajos teremben. 

A könyvtárban itt található.
PA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése