2019. július 10., szerda

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai. Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben.

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai. Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben. 

[Budapest], Jaffa Kiadó, 2018. 331 p.
Raktári jelzet: 655865, 657259

Rejtélyes körülmények között, egy ciprusi szállodai szobában bukkant fel egy műbőr táska, amely Rákosi Mátyás több mint háromszáz oldalas irathagyatékát tartalmazta. Ungváry Krisztiánhoz 2016-ban került az anyag, amely leveleket és dokumentumokat foglalt magában, köztük Rákosi utolsó érvényes diplomata-útlevelét és a szovjet lakhatási engedélyét is. Budapest Főváros Levéltára Ungváry rendelkezésére bocsátotta a gyűjtemény digitalizált változatát, amely a levéltár honlapján mindenki által szabadon hozzáférhető és megtekinthető (http://bfl.archivportal.hu/adatbazisok/rakosi-iratok). 

A szerzőpáros célja könyvükkel, hogy „a Rákosi-dokumentumok legfontosabb elemeit a legújabb orosz kutatási eredmények tükrében bemutatva ismerje meg az olvasó. Az sem mellékes, hogy szükségesnek látjuk a Rákosi visszaemlékezéseiben közölt és ott meg nem cáfolt élethazugságainak helyretételét.” (9. p.) 

A szerzők szerint e magánlevelezés nagyon érdekes adalékokat tárhat fel Rákosi személyiségéről, politikai és kommunikációs stratégiájáról. Így a kötet olvasói izgalmas részleteket ismerhetnek meg Rákosi börtönéveiről, az ott folytatott tevékenységéről, a koncepciós perek világáról, Rákosinak az egyes szovjet állambiztonsági vezetőkhöz való viszonyáról, illetve arról, hogyan építette fel saját politikai kultuszát és rettegett tekintélyét.

A könyvtárban itt található.  

áfonya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése