2019. november 22., péntek

Mihail Bulgakov: Egy fiatal orvos feljegyzései


Mihail Bulgakov: Egy fiatal orvos feljegyzései
Budapest : Magvető Kvk., 2019. 212, [1] p.
Rakt. jelzet: 661679 
                                      
Bulgakov értelmiségi családból származott. 1916-ban fejezte be az orvosi egyetemet, majd orvos lett a szmolenszki  járás egyik falujában. Az orvosi gyakorlat szolgáltatott anyagot az Egy ifjú orvos feljegyzései c. ciklus elbeszéléseihez.   

A novellák hőse egy 23 éves fiatalember, aki frissen végzett az orvosi fakultáson Moszkvában.  A fiatal orvost falura küldik. A hosszú út után megismerkedik a kollégákkal, a felcserrel, a szülésznőkkel és a kórház felszereltségével, és retteg, hogy sérvműtétet kell végeznie. Majd elismerően méri fel elődje eszközeit és a rendelkezésre álló gyógyszereket. Végül az úttól és élményeitől  fáradtan ágynak dől, de nemsokára felébresztik. 

Egy balesetben megsérült lányt hoznak, akinek fél lábát amputálnia kell. Sokáig kétséges, hogy a lány túléli, de végül a lány túléli. A lány apjával két és fél hónap múlva jelentkezik két mankóra támaszkodva. A lány egy egyszerű, hófehér, vörös kakassal hímzett törölközőt ad át az orvosnak. Az orvos először nem akarja elfogadni, de aztán elveszi. 

A második novellában egy szülést kell levezetnie, komplikációval, de sikerrel.  A fiatal orvos (Bulgakov) másfél év után egy városi kórházba kerül. Bulgakov nem folytatja sokáig az orvosi gyakorlatot, az írásnak szenteli életét. Tollából számos remekmű született, több csak halála után került nyilvánosságra, így feledhetetlen remekműve, a Mester és Margarita.

A könyvtárban itt található.
 
K. Á.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése