2019. november 14., csütörtök

Moravszki Kata : Vegán finomságok

Moravszki Kata : Vegán finomságok. 40 desszert nem csak profiknak
Budapest : Scolar K., 2019. 141 p.
Raktári jelzet: 658819

Ha valaki életmódváltáson gondolkodik, sokszor találja szembe magát sajnálkozó tekintetekkel: „szegény, vajon mit fog enni, levegőt”? Ez a tekintet akár saját magunké is lehetne: ”Mit főzzek ma, miből, hogyan?”. 

Ha vegánságról beszélünk, talán még többször eszünkbe jutnak ezek a kérdések, akár kezdő fakanál zsonglőrök vagyunk, akár gasztrozsenik. 

Moravszki Kata – grafikus és elkötelezett édesszájú –  Sziráki Zsófi dietetikussal karöltve megalkotta az S.O.S. „segédkönyvet”, amelyet bármikor fellapozhatunk, ha épp inspirációra vágyunk. A Vegán finomságok. 40 desszert nem csak profiknak című könyv kifejezetten az egyszerűen kivitelezhető, a „normál konyha” által már jól ismert sós és édes finomságok, alternatív, vegán verzióit tárja elénk.

Ha úgy döntünk, hogy el akarjuk hagyni az állati eredetű termékek fogyasztását vagy éppen csak csökkenteni akarjuk, tisztában kell lennünk néhány fontos tudnivalóval. A könyv ezekkel az alapinformációkkal vezet be minket a vegán ételkészítés rejtelmeibe. Megmutatja, milyen növényi források állnak rendelkezésünkre a fontos ásványi anyagok, vitaminok, fehérjék, zsírok bevitelére. Emellett főzési praktikákat is elsajátíthatunk: mit, mivel helyettesítsünk, mértékegységek, sütési technikák, például kalácsfonás és tésztahajtogatás. 

A szerző törekedett arra, hogy közkedvelt, egyszerű és anyagilag sem megterhelő recepteket gyűjtsön össze. Így ha vendégeket várunk, és eszünkbe ötlik, hogy szívesen megkínálnák őket valami finomsággal, bátran válogathatunk, hogy ez sós perec, házi nachos, keksztekercs vagy éppen isler legyen-e, természetesen vegán kivitelezésben. Ha épp nem a jól bevált retrót kívánjuk, készíthetünk tofukorongokat, csicseriborsó nutellát vagy diós brownie-t is, de ez csak néhány példa a repertoárból. A Vegán finomságok kedves, laza stílusban vezet be minket a vegán konyhaművészet alapjaiba, mindezt letisztult illusztrációkkal kiegészítve. Aligha akad olyan ember, aki olvasása után ne kapna kedvet egy kis sütéshez-főzéshez.

A könyvtárban itt található.

K.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése