2019. december 11., szerda

Tünde Farrand: Farkasország


Tünde Farrand: Farkasország
Ford.: Miks-Rédai Viktória
Budapest: Gabo K., 2019. 360 p.
Raktári jelzet: 661033

A Magyarországon született, de Angliában élő szerző könyve egy vérbeli disztópia, 2050-ben, Angliában játszódik, fő helyszíne London.

„A társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.”[1]

A történet főszereplője Alice, aki gondtalanul éli életét férjével, az építész Philippel, vásárolnak, fogyasztanak, családot terveznek, de egyik napról a másikra Alice biztonságosnak hitt élete megszűnik létezni. Philip a megtakarított pénzükkel tűnik el, így kérdésessé válik, hogy Alice megtarthatja-e otthonát és lakhatási jogát. Alice biztos benne, hogy férje életben van, így elkezd nyomozni, hogy visszakaphassa régi életét és ne kerüljön a nonprofit személyek közé. Kénytelen szembenézni saját családjának sötétebb titkaival is, elemeznie húgával, illetve szüleivel való kapcsolatát. A nyomozás során egyre mélyebbre ássa magát az új társadalmi rend mögött meghúzódó valóságban és döbbenetes dolgokat derít ki a leggazdagabb kiváltságosok és a legszegényebbek életéről is. 

Lebilincselő olvasmány, ami egyfajta jövőképet vázol elénk, hogy nagyon könnyen megvalósulhatna akár ez a fajta társadalmi berendezkedés is.

A könyvtárban itt található.

K


[1] https://moly.hu/konyvek/tunde-farrand-farkasorszag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése