2020. január 27., hétfő

Ferdinandy György: Sziget a víz alatt


Ferdinandy György: Sziget a víz alatt
Budapest: Scolar K., 2019. 158, [1] p.
Raktári jelzet: 659525

A kötet két művet tartalmaz: a Sziget a víz alatt tényregényt, és a Két tűz között kisregényt. Mind a kettő ugyanarról szól.

Az 1956-os forradalom bukása után a szerző Párizsba emigrált, aztán a 60-as években továbbállt Latin-Amerikába, Puerto Ricóba. Egyfajta naplót írt itteni élményeiről, benyomásokat, főbb gondolatokat. Az országban az Amerikai Egyesült Államok gyarmataként nem sok esélye volt a lakosságnak a kitörésre, csak ha külföldre menekült; nem volt igazi történelme, polgári mentalitása és társadalmi tudata. A szerző ezt próbálta meg évtizedekig az oktatásügyben megváltoztatni: focizni tanította őket (hogy csapatszellem alakuljon ki az osztálytársak között), vagy a Karamazov-testvérek perét rendezték meg valós körülmények között stb. Körülbelül negyven évet töltött itt. Vegyes sikereket ért el, de talán ő is hozzá tudott tenni az ottani nehéz sorsú nép körülményeinek jobbá tételében.

A második részben kicsit jobban megismerjük a latin-amerikai népek mentalitását, a szerző magánéletének fordulatait, kapcsolatait a helyi nőkkel, más emigránsokhoz való viszonyát stb. Dekadens és számkivetett hangot üt meg a szerző ebben a részben, jobban megismerhetjük ezt a nem túl egyszerű és sok lemondással teli világot, amelyben végig ott lappang a hazához való kötődés és a hazavágyódás.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése