2020. március 6., péntek

Kovács S. Tibor: Hárman sem bírnátok súlyos buzogányát... : válogatás a Magyar Nemzeti Múzeum sújtófegyvereiből


Kovács S. Tibor: Hárman sem bírnátok súlyos buzogányát... : válogatás a Magyar Nemzeti Múzeum sújtófegyvereiből
Budapest : Magyar Nemzeti Múzeum, 2019. 231 p.
Martin Opitz Kiadó
Raktári jelzet: 858242

A Hárman sem bírnátok súlyos buzogányát… a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertárának, mondhatni egy kész kincsesháznak az anyagából válogatott, méghozzá ebben az esetben a sújtófegyverekből. Sújtófegyverek közé számítanak a buzogányok különböző fajtái (gerezdes, tollas, gömbfejű…), de a csákányok, fokosbalták, fejszék is.  Hasonlóan Kovács S. Tibor másik munkájához, a Jancsárpuska, türkizes kard és rubintos bot ...-hoz, ez a mű is részletfotókban gazdag leírását adja a Nemzeti Múzeum említett fegyvercsoportjának.

A mű részletes előtanulmányban ismerteti a sújtófegyverek használatának magyar hagyományait és fejlődéstörténetét. Az egyes műtárgyak ismertetései között olyan történelmi jelentőségű darabokat is találhatunk, mint az egyes erdélyi fejedelmek, vagy a királyi Magyarország főurainak buzogányai, Bezerédi Imre kuruc ezredes fokoscsákánya. Igazi kuriózumértékkel bír Kemény János erdélyi fejedelem rinocéroszszarvból készült buzogányának ismertetése. 

Fegyvertörténeti ismeretei és képanyaga a már említett párdarabhoz hasonló minőséget mutat. Ajánlom a hadtörténet és a művészettörténet iránt érdeklődőknek. 

A raktárban itt található. 

"kolostor"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése