2020. március 9., hétfő

Sue Young: Megoldásfókuszú iskolák: a bántalmazáskezelésen túl

Sue Young:  Megoldásfókuszú iskolák:  a bántalmazáskezelésen túl
Budapest: SolutionSurfers Magyarország Kft., 2018. 183 p.
Raktári jelzet:  664446

Manapság gyakran szembejön  – s nem is új keletű – a probléma:  iskolai bántalmazás.  

Egyre több szakkönyv lát napvilágot ebben a témában, de cikkeznek róla és filmekben is gyakorta foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

A könyv szerzője, Sue Young brit megoldás-orientált szemlélettel dolgozó független tanácsadó, maga is húsz éven át tanárként dolgozott.  Az 1990-es évektől kezdett bántalmazási ügyek koordinálásával foglalkozni. Sue Young programja ismert szerte a világon, módszerét sikerrel alkalmazzák számos helyen.
Konkrétan hogyan is segít Sue Young a szakértelmével? A publikálás mellett számtalan országba ellátogat, és célzott tréningeket tart pedagógusoknak a bántalmazási szituációk kezelésére, valamint egyéni támogatást is nyújt tanulóknak. A tréningek alatt megismerkednek és elsajátítanak a tanulók és a tanárok konkrét és használható technikákat.

Young szerint az alkalmazott tanítási módszerek tudatos megválogatása hozzásegít a diákok közti támogatói légkör kialakításához, ezáltal csökkentve a bántalmazás előfordulásának gyakoriságát. A könyvben konkrétan bemutatásra kerül, hogy mindez hogyan használható a diákokkal való közös órai munkában.  Legvégül két különböző megoldásfókuszú módszert láthatunk működés közben.

Összefoglalásként: a módszer lényege, hogy a megoldásfókuszú bántalmazáskezelés nemcsak a probléma mérséklésére törekszik, hanem olyan közeg létrehozására, melyben fel sem merül mások zaklatása.

A könyvtárban itt található.

R.G.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése