2020. március 24., kedd

Tér-kép, 2018


Tér-kép, 2018
Budapest, Központi Statisztikai Hivatal, 2019. 85 p.
Raktári jelzet: I 001 B 6915/2018

A statisztika talán legérdekesebb ága a területi statisztika. Hiszen mindenkinek van valamiféle területi kötődése: kedvenc tájegysége, lakhelye, szűkebb pátriája. Néha az előzőekből több is. A népesség, a kultúra és a gazdaság egyes jellemzői érdekes összpontosulásokat vagy extrém különbségeket mutatnak a területi statisztikai térképeken.

Az ebben a kiadványban nyilvánosságra hozott adatok többsége majdhogynem közismertnek tűnhet azoknak, akik az ország állapotváltozásait több forrásból szokták figyelemmel kísérni. Az ország Budapest-központúságát is jól ábrázolják az itt megismerhető tények. Mindennek természetesen megvannak a maga fény- és árnyoldalai is. Így például az egyetemi hallgatók többsége Budapesten tanul, mintegy 53 %-uk. A második helyen 22 %-al Pécs végzett az ott tanuló egyetemi hallgatók által képviselt  számarány tekintetében.

A közismert állapotok számszerű alátámasztásán felül több érdekességgel is szolgál ez a munka. 2018-ban az összes foglalkoztatott 4,8 %-a dolgozott az agráriumban. A mezőgazdaság történeti szintű rögzülését mutatja, hogy a legtöbb haszonállatot Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében írták össze, azokon a helyeken, ahol már az oszmán uralom alatt is szépen fejlődött a marhatenyésztés és a marhakereskedelem. 

A kötet legkisebb vizsgált területi egysége a járási szint. Ennek megfelelően jól észrevehető az ipart taglaló térképeken az ipari telephelyek járási koncentrálódása, hogy nem egy teljes megye területét igényli tevékenységük. 

A könyv sokszínű térképgyűjtemény és az interneten is elérhető.
Nagy szerencsénkre a fenti mű ingyenesen olvasható a következő linken.

A katalógusban itt található.

„kolostor”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése