2020. április 24., péntek

Anne Choma: Gentleman Jack: Anne Lister titkos élete


Anne Choma: Gentleman Jack: Anne Lister titkos élete
Budapest: HVG Könyvek, 2019. 326 p.
Raktári jelzet: 663782

Egy igazán különleges, XIX. századi nő életének néhány évét mutatja be a HVG Könyvek kötete. A nyugat-yorkshire-i Halifaxból származó Anne Lister nem élt az akkori elvárások szerint. Anyagi lehetőségei lehetővé tették számára, hogy csillapíthatatlan kíváncsiságát a tudományok és az utazások felé megélje. 

Már fiatalon szenvedélyesen vetette bele magát a lehető legváltozatosabb témákba, így például saját egészségügyi problémáin elindulva anatómiát tanult. Emellett politizált, üzletelt, nagybátyja birtokát fejlesztette és a rajta lévő szénbánya munkálatait felügyelte. 

Mindössze 49 évet élt, ebből 34 éven keresztül vezetett naplót. Minden nap titkosírással lejegyezte mi történt vele, kivel beszélt, valamint további gondolatait az illetőről, vagy az eseményekről. Így tekintélyes, 27 kötetnyi, 6600 oldalas naplója értékes kordokumentum, amely a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült. 

A jelen kötetben természetesen csak bekezdések, illetve hosszabb szakaszok olvashatók az eredeti szövegből. A többit a szerző, Anne Choma összefoglalójából ismerhetjük meg. Ami Anne Lister naplójában talán a legszokatlanabb, hogy a kor szigorú erkölcsi meggyőződése ellenére őszintén és szégyen nélkül vall magánéletéről. Így a  szomszéd birtokossal, Miss Walker-rel kialakuló szerelmi kapcsolatáról, amely végül élete végéig tartott. Eközben fontosnak tartja leírni a társadalmi reakciókat, a nyíltan felvállalt nemi identitásával kapcsolatban. A BBC és az HBO által 2019-ben készített kosztümös tévésorozat az 1830-as évek elejéről merített a beszámolókból.

A könyvtárban itt található.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése