2020. március 30., hétfő

Dan Simmons: Terror


Dan Simmons: Terror
[Budapest]: Agave Könyvek, 2018. 714 p.
Rakt. jelzet: 654298

Az Északnyugati Átjáró felfedezése a 19. században még váratott magára. 1845-ben John Fraklin vezetésével expedíció indult 2 hajóval Kanada északi partvidékére, hogy a Baffin-szigetről Alaszka felé megtalálják az átjárót, jégmezőkön és szigetek mellett haladva. A legénység angolokból, skótokból és írekből állt, a körülmények nagyon zordak és szélsőségesek voltak.

A regény ott veszi fel a fonalat, amikor 1846-ban a hajók elakadnak a Vilmos király-föld melletti szorosban, és át kell telelniük az extrém hidegben. A főszereplő, Crozier a második hajó kapitánya, akinek szemén keresztül egyre jobban bevonódunk a történetbe. A skorbut, a fagy, egy óriás jegesmedve, az ételmérgezés mind akadályozzák a csapatot a túlélésben, ráadásul a legénység egy részében megfordul a lázadás gondolata is. Lélektanilag is sikerült megragadni az írónak ezt a légkört, a szereplők belső gondolatait, küzdelmeit is megismerhetjük.

A könyv hossza első látásra kicsit soknak tűnik, de a cselekmények előrehaladtával egyre jobban kiderül számunkra, hogy még sok fordulat és tragédia történik. Az eszkimó rész különösen tetszett, ahol bepillantást nyerhetünk ennek az ősi népnek a hagyományába és irodalmába.

A könyvtárban itt található.

T. J. M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése