2020. március 27., péntek

Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye


Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye
Budapest: Pagony Kiadó, 2019. 109 p.
Raktári jelzet: 664104

A Pagony Kiadó legújabb Isteni szikrák című sorozata a tudomány legjelentősebb tudósait és felfedezéseiket állítja a középpontba. Az első kötetben Stephen Hawkingot ismerheti meg az általános iskolás korosztály. 

Kik voltak a szülei, hol töltötte a gyerekkorát? Milyen dolgok kötötték le a figyelmét? Például imádta szétszerelni a rádiót vagy bármit, amit elemeire bonthatott. Milyen lépések vitték a tudományos pálya felé, kik voltak a barátai, miként gondolkodott a világ eseményeiről. Lassan kialakuló ritka és súlyos betegsége ellenére, hogyan próbálja folytatni tudományos munkáját, annak ellenére, hogy egy idő után a kommunikáció is lehetetlenné válik számára. 

Olvashatók azok a gondolati mérföldkövek, melyek a fekete lyukakkal kapcsolatos feltevéseihez vezették, valamint a csillagászat eddigi legjelentősebb alakjainak gondolatai. Végül pedig egy kis szómagyarázat is található, mi is az a kvantummechanika, vagy mit értünk csillagköd alatt. De a legfontosabb üzenete a fiataloknak: „ne csak a lábad elé nézz, nézz fel a csillagokra a fejed fölött!”

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése