2020. április 1., szerda

Mary Kubica: A fények kialszanak


Mary Kubica: A fények kialszanak
Budapest: Vinton K., 2019. 320 p.
Raktári jelzet: 664412

Ez a remek írói tehetséggel megírt könyv a veszteségről és a gyász egy olyan szakaszáról szól, amikor az okokat keressük a miértekre. A regény két idősíkon játszódik: a jelenben, Jessie, egy amerikai lány szembesül azzal anyja halála után, hogy nincs társadalombiztosítási száma, ezáltal a rendszer szemében ő nem létezik. Milyen okok miatt döntött anyja, hogy évekig titkolta gyermeke születését?

A másik idősík a múltban az, hogy az anya, Eden fiatalasszonyként férjével új otthont teremtett, ahol várták az új jövevényt, de az nem született meg, tehát gondok vannak a teherbeeséssel. A két szál sokáig egymás mellett halad, felváltva ismerjük meg a múlt és jelen problémáit, és a végén nem várt fordulattal egy szokatlan befejezést kapunk.

A cím abból fakad, hogy a lány, Jessie annyira keresi az okokat, hogy álmatlanságban szenved, és habár lekapcsolja a világítást, nem tud elaludni, átvirrasztja az éjszakákat. Ezáltal teremtődik meg a feszültség, ami a megoldás felé sarkallja a szereplőket.

A szomorú téma ellenére is ez egy nehezen letehető könyv, és a szerző sokáig húzza el a befejezést, ami nem számítható ki előre és megrendítő erejű. Bestellerek közül is meglepően fajsúlyos és érdekes regény.

A könyvtárban itt található.

T. J. M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése