2020. május 15., péntek

A család nemzetközi világnapja: május 15.

1994 óta világszerte május 15-én, pünkösd havában ünnepeljük a család nemzetközi napját. A jelenlegi időszak sok család számára új, kihívásokkal teli helyzetet teremtett. Az otthonmaradás alatt kommunikációnk minőségén is javíthatunk. Nagyobb intenzitással élhetjük meg a türelmet szeretteink felé, az odafigyelést és a megértést másokkal – és saját magunkkal – szemben. Mentális egészségünk megőrzése és fejlesztése is kiemelten fontos szerepet kap ezekben a hónapokban. 

Myriams-Fotos képe a Pixabay-en
A jeles nap alkalmából egy cikket és egy könyvet szeretnénk ajánlani Pál Ferenctől, vagy ahogy sokan ismerik, Pál Feritől. 

A szerző katolikus pap és mentálhigiénés tanácsadó. Munkáját számos elismeréssel díjazta a szakma (2011-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje, 2013-ban a Príma Díj és a Príma Primissima Közönségdíj, 2015-ben a MOB Fair Play Életműdíj, 2016-ban a Budapest Főváros XIII. kerületért Díj). Eddig öt könyve jelent meg nyomtatásban. Számos előadást tartott (palferi.hu) és tart, határon innen és túl is. Sok más téma mellett a család működése, a kapcsolatrendszer és a mentálhigiénés funkciók is az előadások közt szerepelnek. 

Az áprilisi Forbes interjújában Pál Feri a jelenlegi helyzetről, a féltésről, a segítségnyújtásról, a háláról beszél, olyan érzésekről, amelyek a családban jelenleg még inkább jelen vannak.
„Ha elég egészséges a lelkünk, a megpróbáltatások idején lesz néhány nagyon világos pillanatunk, erős, pozitív élményünk. Ezek alapján lesz érdemes önmagunkat és a csoportjaink működését újraszervezni. Nem elfeledve, hogy miként aggódtunk az apánkért, a nagymamáért, hogy mennyire jólesett, ha segítettek nekünk, vagy hogy legalább utólag milyen hálásak vagyunk az egészségügyi dolgozóknak vagy a bolti eladóknak.”

Ami igazán számít. Hogyan bánjunk jól magunkkal és másokkal? című könyve 2019-ben jelent meg, és bár mindenkor aktuálisak a benne leírtak, a mostani időkre ez hatványozottan igaz. 
„Pál Feri a könyvbemutatón azt mondta, ezt a könyvet kicsit olyan szemmel is írta, hogy kézikönyvként lehessen használni elakadásaink, kríziseink esetén, segítve az eligazodást önmagunkban, problémáink jobb megértéséhez és kezeléséhez.” – olvasható a Mindset Pszichológia oldalán. 
Részletesen az alábbi linken: 


klimkin képe a Pixabay-en
A könyv több mint tíz témát ölel fel, amelyek mindegyikében a szerző a legfontosabb, leghasznosabb információkat gyűjtötte össze eddigi tanulmányaiból és tapasztalataiból. A fülszöveg kérdései mindnyájunkban felmerülnek, és ezekhez támpontokat, fogódzkodókat kapunk: „Miként ismerjük fel és vigyük véghez a szükséges változásokat? Miként hozzuk magunkat egyensúlyba nehézségek idején? Mit kezdjünk múltunk fájó sebeivel, jövőnk bizonytalanságával? Miként kommunikáljunk hatékonyabban? Hogyan használjuk bölcsen a tapasztalatainkat, és éljünk eredményes, gyümölcsöző életet? Hogyan válhat számunkra éltető erővé a spiritualitás? Mit tegyünk, hogy elkerüljük a kiégést, és derűs emberré váljunk? Hogy ne csak az eszközeink, hanem mi is okosak legyünk? Hogy képesek legyünk megadni a gyerekeinknek, amire igazán szükségük van?” 

Zárszóként a család világnapjához már csak egy gondolat álljon itt Pál Feritől, amely a 2011. szeptember 27-ei előadásán hangzott el: „Ahhoz, hogy a család stabil legyen, sokszor új egyensúlyokat kell teremteni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése