2020. május 20., szerda

A méhek világnapja: május 20.

Az ENSZ Közgyűlésének 2018-as határozata óta május 20-án ünnepeljük a méhek világnapját. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a világ méhfajainak – így a kiemelt fontosságú háziméhnek – és az összes beporzó rovarfajnak a létfontosságú tevékenységére. A Földön ma mintegy 20 000 méhfaj él – a háziméhet is beleértve. 

Mi sem mutatja jobban a fajok kölcsönös egymástól függését, hogy a világ vadon élő növényállományának közel 90%-a, és a világ haszonnövényeinek több mint 75%-a függ az állati beporzástól. Mind az emberiség biztonságos élelmiszer-ellátása, mind a Föld élővilágának sokféleségének fenntartása érdekében fontos a beporzó rovarok, így a háziméh megőrzése. 

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint a legfontosabb 100 terményből 71-et a méhek poroznak be, Európa zöldségnövényei közül pedig 4000-et. 

Sajnos az elmúlt években egyre súlyosabb mértéket öltött a háziméh-kolóniák összeomlása, amely több okra vezethető vissza. A méhpusztulás számos oka közül kiemelendő a klímaváltozás, a méhekre jellemző betegségek, és az őket sanyargató élősködők – a méhatka (Varroa destructor) – fokozott terjedése, a nagyüzemi mezőgazdaság nem-méhbarát eljárásai – leginkább a méhekre veszélyes vegyszerek használata. Hosszabb távon megoldást jelenthet a méhek idegrendszerére káros rovarölő szerek – a neonikotinoidok használatának – mellőzése a méhek által is kedvelt növényeknél. Kívánatos lépés lenne a neonikotinoidok fokozatos kiváltása más szerekkel, majd teljes betiltásuk. 

Mindamellett, hogy az élővilág és élelmiszer-ellátásunk sokfélesége is függ a háziméhtől, maga a faj sok számszerű érdekességgel is meglepi az állatvilág rajongóit. 
  • Egy méh naponta 1500-2000 virágot látogat meg, de 1 kg méz előállításához legalább 2 millió jól mézelő virág meglátogatására van szükség. 
  • A méh a cipelt nektár mennyiségétől függően 25-40 km/h-s sebességgel képes repülni. 
  • Egy méhcsaládban teljes létszámban egy anya (más néven királynő), 24 ezer here és 50-60 ezer dolgozó található (ez a létszám a szaporodási ciklustól függően változik). 
  • A világ legdrágább édességei közé számít egy mézféle, a törökországi „Elfek-méz”, amelyet 2009-ben fedeztek fel a Sariҫayir völgyében. Ebből a mézből 1 kilogramm átlagosan 5000 euróba kerül. 
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése