2020. május 17., vasárnap

Az információs társadalom világnapja

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Május 17-e az információs társadalom világnapja. A mai napon érdemes pár percet azzal elidőzni, hogy mit is köszönhetünk az információs technológiáknak. Az elmúlt évtized számos újításának, fejlesztésének eredménye az is, hogy a világjárvány időszaka alatt, a bezártságunkban tudjuk tartani a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal, munkatársainkkal. 

A számítógép, a digitális fényképezőgép, a közösségi oldalak használata, az iskolákban az interaktív tábla stb. mind az információs és kommunikációs technológia alkalmazása. Azt a célt szolgálják, hogy a tanulás és a munka hatékonyságát növeljék. 

Milyen szerencse, hogy ezek a technikai hátterek mostanra már rendelkezésünkre állnak. Sőt, segítséget adhattunk és kaphattunk is. A diákok tudják folytatni a tanulmányaikat, a tanárok a digitális térben oktathatnak, sok ember a távmunka („home office”) segítségével képes megtartani a munkáját. 

A témában a tanarblog.hu oldalán olvasható egy összefoglaló, végén egy kisokossal olyan fontos fogalmakkal, mint az e-learning, a blog, a fogalmi térkép, a gamification, a közösségi oldalak, a netikett, a QR kód, a virtuális osztályterem vagy a szerzői rendszer. 

A Modern Iskola folyóirat Jó példák sorozata adta közre Milyen élményt jelent az IKT-eszközök használata a pedagógusoknak? címmel Dénesné Szak Andreával készült interjú, aki a közalapítványtól 2015-ben József Attila és én, 2016-ban Ki vagyok a végén című módszertani ötleteivel kétszer is elnyerte a Digitális Pedagógus Díjat.

Nemcsak tanároknak, hanem szülőnek, diákoknak is hasznos Fegyverneki Gergő könyve az IKT-s ötlettár: Gyorstalpaló digitáliskultúra-azonos pedagógiából kezdőknek és haladóknak. A szerző szívesen foglalkozik az IKT eszközökkel, rendszeresen publikál, valamint hazai és nemzetközi konferenciákon, műhelyfoglakozásokon mutatja be kutatásait, bevált gyakorlatait. 

A KSH Könyvtárban is megtalálható a Modern Pedagógus sorozatban megjelent könyv az E 003963 és az E 005839 raktári számokon. 

Éljünk a lehetőségekkel! Az egész életen át tartó tanulás élményével! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése