2020. május 4., hétfő

Dödölle: gyermekirodalmi és hagyományőrző kalendárium


Dödölle: gyermekirodalmi és hagyományőrző kalendárium
Szerk.: Lovász Andrea
Szentendre, 2019, Cerkabella. 313 p.
Raktári jelzet: E 016730

A Dödölle egyszerre modern és hagyományos kalendárium. A műfajnak megfelelően adott a 12 hónap és minden hónapban jeles napok, ünnepek, olyan hagyományok, melyeket évszázadok óta őrzünk, vagy már kicsit elfelejtettünk, de jó újra felidézni őket. 

Nem zsúfolt a naptár minden hétre talán egy-két esemény jut, a régiek is tudták, máshogy nem lehet felkészülni. Mert az ünnepekre bizony készülni kell! Először meg kell ismerni őket. Ezt segíti a jeles nap neve és dátuma alatti rövid leírás. Aztán illő módon köszönteni kell, ehhez adnak kortárs írók versei szép szavakat, gondolatokat. Majd ha már szívünk-lelkünk jóllakott, a testnek is jár valami, finom falatok formájában. Így minden jeles nap egy-egy recepttár, amely könnyen elkészíthető, többnyire hagyományőrző ételt kínál. 

Így kapcsolódik össze több generáció gondolatvilága, élménye, értéke. Pedagógusoknak kiváló segédeszköz lehet, vagy bárkinek, aki szeretné az évet egy rég kialakult ritmus szerint megélni.

A személyes kedvencem, a Dalia és Dália illusztrációi után, örömmel ismertem fel Keszeg Ágnes rajzait, amelyek tökéletes kiegészítői és kedvcsinálói a fentieknek. Érdemes tehát a kötetet, bármikor is fogunk hozzá, lassan, oldalról oldalra haladva böngészni, felidézni, ízlelni, mert így lesz a legfinomabb!

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése