2020. május 4., hétfő

Felkerült a 20 000. kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárba


A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 1994-ben indult. A célja, hogy összegyűjtse a magyar vagy magyar vonatkozású, digitalizált formában létrejött vagy digitalizált, tudományos, kulturális és oktatási tartalmú, könyvjellegű, nyilvánosan szolgáltatható dokumentumokat. A kezdeményezést 1999-ben fogadta el az Országos Széchényi Könyvtár

2020 tavaszán Fűzfa Balázs szombathelyi professzor, irodalompedagógus felajánlotta a MEK-en keresztül a 2008 és 2011 között megjelent gimnáziumi tankönyveit. Ezzel a „…Sem azé, aki fut…”: Ottlik Géza Iskola a határon című regénye a hagyomány, a prózapoétika, a hipertextualitás és a recepció tükrében címet viselő monográfiája lett a 20 000. kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Az Ottlik-mű számára évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a 20. század egyik legjelentősebb magyar regényeként tekintsenek rá. Erről is szól Fűzfa Balázs monográfiája.

A MEK gyűjteménye az évek során kiegészült a digitális újságok gyűjteményével, az Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívummal (EPA) is, amelyben a múlt századi újságok mellett a modern kulturális vagy szakirodalmi folyóiratok is megtalálhatók. Ebben 1175 periodika cím, 117 400 szám és közel 650 000 cikk teljes szövege megtalálható.

A digitális képeknek pedig létrehozták a Digitális Képarchívumot, ahol festők, grafikusok képei, valamint fotók és digitalizált kiadványok illusztrációi találhatóak meg részletes adatokkal.

Források és kép:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése