2020. május 11., hétfő

Hányan rejtőznek egy könyv mögött?

A könyvek szerzőinek nevét mindenki ismeri, általában a kiadókat is, de azt senki nem szokta végiggondolni, hogy hány ember szükséges ahhoz, hogy egy könyv az olvasó kezébe kerüljön. 

Dávid Anna, a Magvető igazgatója tette fel a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött és egy ábrán is választ adott rá.

A kép azt mutatja meg, hogy mekkora csapatmunka szükséges egy könyv megvalósításához, valamint, hogy milyen összetett és bonyolult láncot alkot a könyvkiadás. Megtudhatjuk róla többek között azt is, hogy a jelenlegi helyzetben a leállás milyen következményekkel járhat.

A legfontosabb szereplő a szerző, hiszen ő maga a termék, amit el lehet adni. A szerzők adják tulajdonképpen a munkát a többi rengeteg embernek. Az illusztráció felhívja a figyelmet azokra, akik a háttérben dolgoznak, akikről nem szoktunk beszélni és akik nélkül nincsen könyvpiac. Ide tartoznak a fordítók, a szerkesztők, a PR-esek, a nyomdászok, a raktárosok, a kereskedők és még nagyon sokan.

A folyamat tulajdonképpen úgy néz ki, hogy a szerző megírja a könyvét, majd a kiadó (a Magvető számítása szerint) 16-22 fő közreműködésével eljuttatja a szöveget a jogok megvásárlásától a szerkesztésen át a nyomdáig. A nyomdában 25 fő vesz részt egyetlen egy könyv kinyomtatásában. Ezután jönnek a kereskedők, akiknek a számát megtippelni sem lehet.

A jelenlegi helyzetben veszélyben van a könyvpiac, mert mindenki otthon van, a boltok bezártak, az emberek elveszítik a fizetésük jelentős részét vagy akár a munkájukat, valamint a hangulat sem kedvez a vásárlásnak.

Az írók alapvetően a szerzői jogdíjból, folyóiratközlésekből és eseményekből kapják a fizetésüket. Most nagyon kevés könyvet vásárolnak, a folyóiratoknál is újra kellett gondolni a honoráriumokat, valamint író-olvasó találkozók sincsenek.

A kiadók alig jelentetnek meg könyveket, ha igen, azokat is ekönyv formátumban. A döntésük jogos, mivel nincsenek nyitva a könyvesboltok, az online rendelések száma is csökkent, valamint az emberek is spórolnak.

A nyomdák is visszafogottan üzemelnek, hiszen könyvek nem készülnek, valamint a papírárak emelkednek.

A könyvesboltok is bezártak, így a kiadók nem tudják hol eladni a könyveiket. A kereskedőknek raktárakat, bolthálózatot, eladókat és különböző területen dolgozó munkatársakat kell megmenteniük úgy, hogy közben még így is jelentős kiadásaik vannak, mint például a bérleti díjak.

Nem lehet tudni, hogy mikor nyitnak a boltok és hogy mikor lesz kedvük vásárolni az olvasóknak. Kérdés az is, hogy a kiadók és kereskedők meddig tudják fizetni a költségeiket. A helyzet teljesen bizonytalan, de az biztos, hogy mi, olvasók tartjuk fenn ezt a rendszert.

Forrás és kép:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése