2020. május 22., péntek

Időperspektívák

nile képe a Pixabay-en
Az időhöz való viszonyunk nagyon egyéni. Pszichológusok állítják, hogy a teljes élet titka az idősíkok fókuszában rejlik. Egy gyakorlati feladatra ösztönözzük olvasóinkat, majd ajánlunk két izgalmas könyvet is a témában. Szakítson rá időt! 

2014-ben az Üzlet és Pszichológia című folyóiratban jelent meg Preiszinger András Hogyan tekintünk az időre? című tanulmánya, amelyben a szerző arra kéri az olvasót, hogy mielőtt elolvasná a tanulmányt, töltse ki az ott található kérdőívet. A kérdéssor arra keresi a választ, hogy milyen a viszonyunk az idővel, „Milyen az Ön időperspektívája?”


A kitöltés látszólag egyszerűnek tűnik… Felhívják a figyelmet, hogy nincs jó vagy rossz válasz, csak őszinte legyen. 17 állításhoz kell 1–5-ig pontszámokat megadni, az „egyáltalán nem igaz”-tól a „teljesen igaz”-ig bezárólag. A kitöltés után az értékelés sem bonyolult, hiszen csak össze kell adni, hogy hány pontot kaptak bizonyos kérdések. 

A kérdőív öt időperspektívába sorolhat be, ezek a múltpozitív, a múltnegatív, a jelenhedonista, a jelenfatalista és a jövőorientált. Ezeken belül lehet átlag alatti, átlagos vagy átlag feletti az értékünk. Az eredmény elgondolkodtató lehet. 

A feladatsor a világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo nevéhez fűződik. Magyarországi adaptálása a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében folyt. A kutatás hazai vezetője, Orosz Gábor. 

A témában két könyvet szeretnénk ajánlani.

Philip Zimbardo – John Boyd: Időparadoxon (Hasznosítsuk újra a tegnapot, élvezzük a mát, és legyünk úrrá a holnapon!) 
Budapest: HVG K., 2012. 476. p. 
Raktári jelzet: 610018, 646018, 651338 

„Az időhöz való viszonyunk – anélkül, hogy tudnánk róla – döntően befolyásolja magánéletünket, munkánkat, karrierünket, viselkedésünket és kapcsolatainkat.” – állítja Philip Zimbardo és kollégája, John Boyd. A módszer, amelyet kidolgoztak világszerte sikeres lett. A témáról részletesen a 2012-ben megjelent Időparadoxon című könyvükben lehet olvasni. Állítják, hogy az ideális időprofil megtalálása egyenes arányban van a kiegyensúlyozott, teljes élettel. 

Elgondolkodtató a könyvben szereplő állítás a múlthoz való viszonyulásunkkal kapcsolatban: „Nem tudjuk megváltoztatni a múltat, de annál inkább a hozzá való viszonyulásunkat.” Ehhez kapcsolódóan a „Ki voltam?” kérdőív segít a tudatos munkában. A hálalista készítésének előnyeit, amelyet szintén ajánlanak a könyvben, már számos kutatás is alátámasztja. Ugyanígy említhetjük a tudatosítás fontosságát, amelyben Howard Friedmanra hivatkoznak. Felelősségtudatból, önuralomból, teljesítőképességből és rendszeretetből áll össze az, amit a tudomány tudatosságnak nevez. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy egy ember például mennyire tudatos, hiszen őket foglalkoztatja, hogy mi lesz a jövőben.

Philip Zimbardo – Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban (Engedjük el a múltat, éljük meg a jelent, és teremtsünk boldog jövőt!) 
Budapest: HVG K., 2019. 280 p. 
Raktári jelzet: 663071 

Philip Zimbardo és Rosemary Sword 2019-ben jelentett meg az Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvét. A szerzőpáros módszere nem csak a poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedők számára alkalmazható, hanem minden ember használhatja, hiszen az idő az ember életében nagyon fontos szerepet játszik, az ahhoz való viszony döntően meghatározó. A mentális fókusz jó irányba terelése, a helyes stresszkezelés és szülői minta kialakítása, megtartása, az ideális időprofil megtalálása a teljes élet …

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése