2020. május 14., csütörtök

Jó tudni! – A szellemi tulajdonvédelem III.

https://hu.m.wikipedia.org/
wiki/F%C3%A1jl:Wikipedia_
mini_globe_handheld.jpg
A hivatkozások témakörét a Wikipédiával kezdjük. Mindenki használja, de helyesen? Miként működik ez a hatalmas rendszer? Miért olyan közkedvelt?
Nézzük meg közelebbről, a szerzői jog oldaláról! 

Kinek volt az ötlete? 

https://hu.wikipedia.org/
wiki/F%C3%A1jl:Time-Jimmy-
Wales-NoTitle.png
„Képzelj el egy világot, ahol minden egyes emberi lény szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez. Ezen dolgozunk.” Jimmy Wales (Larry Sanger mellett alapítótag) 

Honnan ered az elnevezés? 

A Wikipédia a wiki és az enciklopédia szavakból származik, a hawai wiki wiki kifejezésből ered, jelentése fürge, nagyon gyors. A Wiki – Wiki Bus: a terminálok közti gyorsjáratokat nevezik így Honolulun.


https://hu.wikipedia.org/wiki
/Wiki#/media/F%C3%A1jl:
HNL_Wiki_Wiki_Bus.jpg
Mi a titka? 

A hivatkozások témakörét kezdjük a Wikipédiával. Miért? Azért, mert egy óriási, hierarchikus metadokumentum, amelyet önkéntesek szerkesztenek. Így, bár nem garantálható az egyes szócikkek azonos minősége, de természetesen nagyon sokat tesznek ezért. 

anapaula_feriani képe a Pixabay-en
Mivel a Wiki technológia lehetőséget ad a hivatkozások beépítésére a szövegbe, ezért a szócikkek sokszor praktikusan utalnak egymásra. A tudományos szempontból érdekesebb és fontosabb hivatkozásokat az egyes cikkek végén tüntetik fel, hol részletesebben, hol elnagyoltabban. Gondot jelent az is, hogy a tudományos említések gyakran olyan művekre utalnak, melyek nemcsak a Wikipédiában, de online sem érhetők el. Ezek sokszor tudományos publikációk, amelyek a kiadók zárt adatbázisaiban vagy a könyvtárak előfizetéses rendszerén keresztül hozzáférhetők. Mivel a Wikipédia nagyon szerteágazó ismereteket tesz ingyen elérhetővé, ezért közkedvelt forrás – a diákok körében – a házi feladatok megírásában. A tartalom – ahogy utaltam rá – nem mindig tudományos pontosságú. A könnyű hozzáférhetőség nem jelenti azt, hogy a tanulmányokban leírtakat minden utalás nélkül, egy az egyben fel lehetne használni. Még egy házi dolgozat esetén is az önálló munka lényege, hogy a szerző több forrást is felkutat, és áttekint, majd saját mondanivalóját ezek összegzésével önállóan fogalmazza meg, és a kész műben feltünteti a forrásokat. 
 
Wikipédia hivatkozásokról bővebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Hivatkoz%C3%A1sok

Offline Wikipédia? 

http://www.adeptlab.com/
internet/wikipedia-available
-as-a-printed-book
Ennek a könyvnek készítője Rob Matthews, aki egy angol designer. Az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy elkészíti ezt az 5000 oldalas, kézbe fogható és lapozható könyvet, amelynek a szócikkeit maga választotta ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése