2020. május 28., csütörtök

Magyar László András: Paracelsus Magyarországon: 24 igaz történet


Magyar László András: Paracelsus Magyarországon: 24 igaz történet
Budapest : Gondolat K., 2019. 304. p.
Raktári jelzet: 664308

Mindannyiunkban közös az  egészségi állapotunk megtartására, javítására való törekvés. Mindezek ellenére hétköznapi elképzeléseink és korunk tudományos fejlettsége egyedi körülményeket teremtenek az egészségért folytatott küzdelmünkben. Az ilyen egyedi helyzeteket megragadó írások színes rengetegébe tekinthetünk be a Paracelsus Magyarországon című tanulmánygyűjtemény által.

Magyar László András írásait egyféle mítoszrombolád, vagy csak a szemeket felnyitó szándék vezérli. Ilyen Köleséri Sámuelnek, a neves erdélyi orvosnak a valódi képzettségét, iskolai végzettségét taglaló írása. Ugyanakkor igyekszik elismerni a hazai és a külhoni orvostudomány nagyjainak eredményeit is. Elismerő írásai közé tartozik az első magyarországi művégtaggyárnak (1915) és alapítójának, Dollinger Gyulának az ismertetése is.
 
Mindazonáltal ne várjuk, hogy a szerzőt csak az orvosnagyságok portréi vonzanák.  Olykor, mintha az egyéni érdeklődés, a puszta kíváncsiság vezette volna végig egy témán. Így megtudhatjuk, hogy mióta és milyen körülmények között lett az orvosok jelképévé a fehér köpeny és a membrános fonendoszkóp. Bármely érdeklődő, a világra nyitott ember kérdéseit megválaszolja megbízható forrásai segítségével.

Magyar írásaitól a humor sem áll távol. Keserű mosolyt csalhat mindannyiunk arcára az 1851-es Habsburg birodalmi rendelet felemlítése, amely a bűnözők védelmében tiltotta az elmebetegek börtönbe szállítását. Ezen szabályozás miatt kellett a kórházi elmekórtani osztályokat kialakítani. 

Az orvostörténet általánosabb, „tankönyvi” jellegű  szövegei is megtalálhatók ebben az adatgazdag kiadványban. Ilyen, a Közegészségügy Erdélyben 1700 körül és Az orvostársadalom története Magyarországon 1945-ig című két, hosszabb publikációja. A kötet tanulmányai rövidek, mégis informatívak. Bátran válogassanak közülük.

„kolostor”

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése