2020. május 18., hétfő

Múzeumkörkép a világjárvány idején...

Forrás: Wikipédia
Hogyan alkalmazkodtak az egyes intézmények a jelenlegi helyzethez? Milyen megoldásokat választottak?

Ismerősen cseng a Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérváron vagy a Cukor Múzeum Szerencsen? Hol van a Flippermúzeum és az Orvostörténeti Múzeum? Mi látható az Aeroparkban? Hol áll a Lajta Monitor Múzeumhajó? A Magyarok Házában a Mi, magyarok című kiállítás mikor látogatható? Melyik budapesti kerület büszkesége a Mentőmúzeum és kiről nevezték el?

Nemcsak hazánkban vannak érdekes gyűjteménnyel rendelkező intézmények, hanem a világban is sok furcsa múzeumot találni, például Mexikóban, Cancúnban a világ egyetlen víz alatti múzeumát vagy a szintén egyedülálló Nemzetközi Kém Múzeumot Amerikában, Washington DC-ben. De ha már világot járunk, akkor a zágrábi Szakítások Múzeumát vagy a leedsi Kutyanyakörv Múzeumot is útba ejthetjük…

1977-től világszerte májusban ünnepelnek a múzeumok, mert május 18-a a nemzetközi múzeumok világnapja. Több mint száz ország közel 30 000 múzeuma kapcsolódik be az eseményekbe. Az alkalomra az egyes intézmények megnyitják kapuikat és színes programokkal készülnek.

A VILÁGJÁRVÁNY ÉS A MÚZEUMI RENDEZVÉNYEK

Múzeumok Majálisa Budapest
(Nemzeti Múzeum)
Hazánkban sajnos elmarad a mindig nagy sikerű Múzeumok Majálisa. Most nem lehet kézműveskedni, koncerteket hallgatni, a majális forgatagában elmerülni. Alternatívaként a szervezők létrehoztak egy Facebook-csoportot 25 éves a Múzeumok Majálisa címmel. Képeket, fotókat várnak a korábbi évek legszebb pillanataiból, a kapcsolattartásnak és az ünneplésnek ezzel a formájával élve.

A júniusban sokakat megmozgató programsorozat a Múzeumok Éjszakája a muzej.hu hivatalos oldala szerint: „Egy pörgős és tartalmas este, amely 2020-ban hiányozni fog. A világjárvány sajnos a Múzeumok Éjszakáját is érinti, így júniusban nem tudjuk megrendezni a fesztivált.”

A világnap alapítói azt a célt tűzték ki, hogy az „év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé”. A világjárvány miatt ennek a megvalósítása a múzeumok számára komoly fejtörést okoz. Miként lehet eljutni a kultúrafogyasztókhoz úgy, hogy a látogatók nem tudnak ellátogatni a múzeumba? Az intézmények már eddig is keresték a lehetőségeket, hogy számukra mit tud nyújtani a digitális világ abban, hogy kiszolgálják az igényeket. A kulturális közkincs megőrzése és továbbadása mellett kérdéses volt, hogy a virtuális kitárulkozás inkább elviszi vagy behozza a látogatókat. A műtárgykedvelő embereknek – az internet közvetítésével – a világ másik feléről is lehetősége nyílik megnézni egy-egy kiállítást, még csak a fotelből sem kell felállni. Ugyanakkor ez egy kiváló reklámlehetőség is, hiszen így hamar megszülethet az elhatározás „Ezt látnom kell élőben”!

Érdemes ellátogatni a magyarmuzemok.hu-ra vagy bekukkantani az Országgyűlési Múzeum oldalán elérhető a „Múzeumozz a szobádból!” virtuális tárlatvezetésre.

EGY HAZAI FEJLESZTÉS: MÚZEUMDIGITÁR

A kutatók, érdeklődők számára egyedülálló a MúzeumDigitár nevű kezdeményezés. A weboldalon olvasható: „a tartalomszolgáltatók mutathatják be virtuális kiállítások, oktatási segédanyagok formájában gyűjteményeik darabjait, vagy archiválhatják időszaki kiállításaikat. Célunk, hogy az intézmények raktáraiból, „kincsestárából” is minél több tárgy váljon mindenki számára elérhetővé, láthatóvá, több mint amennyi a kiállítótermek falai között megfér.” A múzeumok köz- és magángyűjteményeinek kettős célja van: a gyűjtemény bemutatása túl az is fontos, hogy a tematikus tárlatokon keresztül új tudást, gondolatokat, összefüggéseket közvetítsenek a látogatók felé. Így, ebben a kontextusban érthető meg, hogy milyen hasznos is a múzeumpedagógia számos intézmény gondozásában.

VIRTUÁLIS BARANGOLÁS A VILÁG LEGNAGYOBB MÚZEUMAIBAN

Talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna a legnagyobb gyűjtemények legalább egyikéről. Életre szóló élmény…

A világ múzeumai közül választottunk néhányat, amelyet virtuálisan is bejárhatunk! Egy-egy kattintás és a hatalmas felbontás elvarázsol bennünket. Barangoljunk a csodák közt!

THE MUSEUM COMPUTER NETWORK (MCM)

A kezdeményezés „azzal a céllal indult 1967-ben, hogy megvizsgálják a számítógépes technológia hogyan befolyásolhatja a múzeumok munkáját és miként segítsék elő a múzeumokban felmerülő új technológiák körüli gondolkodást”. Egy folyamatosan bővülő listáról van szó, amely a látogatónak különböző kulturális tartalmakat (virtuális kiállítások és gyűjtemények, oktatási anyagok) nyújtanak. Egy részére a Creative Commons licensz érvényes! Vegyünk részt egy virtuális túrán akár a Palota Múzeumban Kínában vagy a Szépművészeti Múzeumban Budapesten, Pitt Rivers Múzeumban az Oxfordi Egyetemen….
Virtuális kiállítások, online gyűjtemények a karantén idejére: #maradjotthon.

VIRTUÁLIS RAFFAELLO 

A Raffaello Sanzio halálának 500. évfordulójára nyílt kiállítás személyesen csak rövid ideig volt látogatható. Rómában három napig volt alkalmuk volt az érdeklődőknek megtekinteni a kiállítást, így úgy döntött a múzeum, hogy egy videóval kedveskedik a közönségnek. A 13 perces kisfilm – angol és olasz nyelven – 10 terem, 120 alkotást mutatja be: „mintha tényleg ott lennénk a hűvös termekben az elképesztő műalkotások előtt”. 

A Vatikáni Múzeum Raffaello tereiben egy 360 fokos virtuális túrát is tehetünk.

Éljenek a múzeumok! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése