2020. május 18., hétfő

Száz éve született II. János Pál pápa

Karol Józef Wojtyła, vagyis Szent II. János Pál pápa 1920. május 18-án született, így ma ünnepeljük születésének 100. évfordulóját. 1978-tól volt a katolikus egyház feje, 26 éven át, egészen haláláig, 2005-ig. 

2020 jubileumi év, Lengyelországban hivatalosan II. Szent János Pál évének nyilvánították. Szülővárosában, Wadowicében a helyiek, és világszerte emberek tömegei várták azt az ünnepségsorozatot, amellyel a pápa tiszteletére és az évfordulóra készültek. 

Wadowice polgármestere a város hivatalos honlapján arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a járványhelyzet miatt az eseménysorozat sajnos elmarad; nagy valószínűséggel a megemlékezések októberre tolódnak. Különböző tervek születtek arra vonatkozóan, hogy az ünneplést így is lehetővé tegyék. 

Wadowicébe most nem lehet ellátogatni, ezért két virtuális lehetőséget ajánlunk olvasóink figyelmébe: 

KAROL WOJTYŁA FOOT TRAIL 

Ez egy ingyenes multimédiás alkalmazás, amelyet akár otthonról is elérhetünk egy mobileszköz segítségével. A pápa életének 13 fontos állomásán haladhatunk végig képzeletben, és hallgathatunk részletes leírásokat az egyes helyekre vonatkozóan. Az útvonal a valóságban 4,5 km hosszú. 
Bővebben itt: 

FAMILY HOME OF JOHN PAUL II 

2010-től működik az a múzeum, amely a pápa családi háza is volt, bár most zárva tart. A honlapukra viszont érdemes ellátogatni, sok érdekességet lehet olvasni az egyházfőről. 
Bővebben itt: 

Születésének centenáriumára két új kötetet jelentettek meg. A 100 év. Szavak és képek címmel kiadott könyv a Vatikáni Könyvkiadóban készült. 
„A könyv szöveg- és képválogatás Szent II. János Pál életéről századik születésnapja emlékére, amelyet május 18-án ünneplünk. A mű elsősorban a fiataloknak mutatja be a nagy pápát, akit ők nem ismerhettek. Az előszóban Ferenc pápa kiemeli az Evangélium tanúságtevőjének szenvedélyes emberségét. Sokat szenvedett fiatalkorában, elvesztette egész családját és pápaként példát adott arról, hogy miként haladjunk előre vidáman a világ útjain a nehézségek ellenére is.” 
Részletes ajánló a Vatican News hivatalos oldalán olvasható: 

A másik újdonság, Önéletrajz címmel látott napvilágot az Új Ember Kiadó gondozásában. Kissé félrevezető a címválasztás, mert a pápa nem írt önéletrajzot. Mégis beszédeiből, írásaiból, interjúiból sok információt tudhatunk meg életének fontos mozzanatairól, személyes emlékeiről, így olyan mintha egy önéletrajzot lapozgatna az olvasó. 
Részletes ajánló a Magyar Kurír oldalán: 

Összeállításunkban 18 érdekességet és tényt gyűjtöttünk össze II. János Pál pápáról. 
1. A történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, a legismertebb lengyel a világon.
2. Nővérét még mielőtt világra jött, édesanyját kilencévesen, bátyját tizenegy évesen, édesapját huszonegy éves korában vesztette el, így ekkorra már teljesen egyedül maradt. 
3. Azért kapta a Karol nevet, mert édesapja nagy tisztelője volt IV. Károly magyar királynak. 
4. 264. a pápák sorában, és az első szláv származású, aki 455 év után lett az első nem olasz pápa, sőt a harmadik leghosszabb ideig regnáló pápa volt! 
5. A krakkói Jagelló Egyetemet végezte el, de mellette drámaiskolába is járt és színjátszókörben játszott. 
6. Annyira szerette, támogatta a fiatalokat, hogy elsőként hirdette meg az Ifjúsági Világnapot, így 19 találkozón a fiatalok millióival találkozott. 
7. Más vallásokkal is megtalálta a közös hangot, pápaként először lépett zsinagógába, 1986-ban.
8. Minden elődjénél több egyházi és világi vezetővel találkozott. 
9. A magyarok közül boldogok közé emelte Apor Vilmost (1997), Batthyány-Strattmann Lászlót (2003), IV. Károlyt (2004), szentté avatta Kingát (1999) és Hedviget (1997). 
10. Pápasága alatt 129 országban járt, a világsajtó „utazó pápaként” írt róla, két magyarországi látogatása volt (1991, 1996). 
11. Nagyon szeretett túrázni és síelni, kedvenc sítelepén elneveztek róla egy sípályát és az egyik közeli hegycsúcsot. 
12. Hittanárként kajak- és sítúrákat is szervezett a diákoknak. 
13. gyerekkorában kapusként futballozott. 
14. Meglátogatta a börtönben, és megbocsátott annak az embernek, aki rálőtt 1981. május 13-án. 
15. A különleges tojáslikőrös krémest, a „kremówka papieskát” tartotta a kedvencének. 
16. Verseket is írt, Római Triptichon címmel jelent meg verseskötete. 
17. Idén 15 éve, 2005. április 2-án hunyt el. 
18. 2014. április 27-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján avatták szentté XXIII. János pápával együtt, aki szintén nagyon emberközeli és népszerű pápa volt, „a világ plébánosaként” emlegették. 

Felhasznált oldalak, ajánlók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése