2020. június 3., szerda

40 éve történt: Farkas Bertalan űrutazása

Forrás: szeged.ma
„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.” – emlékezett vissza a 70 éves Farkas Bertalan – az első magyar űrhajós – a 40 éve történt űrutazására Wikipédia-oldalán. 

1980-ban június 3-án sikeresen landolt a Szojuz-36 űrhajó Dzsezkazgantól 140 km-re. Az űrutazás az Interkozmosz program keretében valósult meg. Valerij Nyikolajevics Kubaszov parancsnok Farkas Bertalan fedélzeti mérnökkel együtt moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor kapta meg a startengedélyt a kilövésre 1980. május 26-án. 

Farkas Bertalan kutatási kísérletek és megfigyelések sorát végezte el a nyolcnapi űrtartózkodása alatt. Tevékenysége nemzetközi elismerést hozott az országnak. A mai napig foglalkozik az űrhajózás népszerűsítésével. A nemzetek sorában így hetedikként lépett ki Magyarország az űrbe! 
További részletek a Qubit oldalán olvashatók:

A nyolcvanas évek óta számos környezetvédelmi program keres megoldást Földünk és atmoszférájának sérülékenységére, amelyre az űrutazások során látottak, tapasztaltak hívták fel a figyelmet. Így lett június 5-e a Nemzetközi környezetvédelmi világnap. 

A Székely Hírmondóban jelent meg egy írás „A székelyeké is Farkas Bertalan” címmel 2017-ben, melyben Deák Marika készített interjút az űrhajóssal. Ebből idéznénk pár sort. 
A teljes cikk az alábbi linken olvasható: 

„Azok, akik felkerülnek a világűrbe, jobban megértik a környezetvédelem fontosságát. Megváltozik a szemléletmódjuk, hazatérésük után másként tekintenek a környezetükre, rájönnek, mennyire fontos, hogy megvédjük a mi kis Földünket, megőrizzük az utókor számára.” – nyilatkozta a hírmondónak Farkas Bertalan. 

Megható, egyben elgondolkodtatók szavai az űrrepülésről: „Magát az űrrepülést, a világűrt semmihez nem lehet hasonlítani. Önmagában óriási felelősséget jelent, ha „fent” vagyunk, tökéletesen kell működnie az ember szervezetének, meg kell felelnie annak a követelménynek, amit előírtak számára, mindehhez hatalmas összpontosítás szükséges. Érdekes érzés az űrhajózással járó súlytalanság megtapasztalása is! Nem űrturistaként mentünk a világűrbe, hanem egy tudományos kutatóprogram résztvevőiként, amely három területről szól: magyar kísérletek, nemzetközi és szovjet kutatások. Ennél szebb és felelősségteljesebb feladatot az ember nem tud elképzelni magának!” 

Farkas Bertalan százados, kutatóűrhajós, vadászpilóta az első magyar asztronauta érdeme mellett egy másik világhírű magyart is meg kell említeni az űrutazással összefüggésben. Vajon mit jelenthet, kire utalhat a szegedma.hu oldalán Várkonyi Balázs tollából megjelent cikk címe, amely így szól: „Negyven éve történt: egy magyar a Kármán-vonalon túli világban”? 

Forrás: budaorsiinfo.hu
A világ minden repüléssel foglalkozó tudományos műhelyében ismerik Kármán Tódor fizikus és matematikus nevét. A szuperszonikus repülés atyja. Személyét az amerikai légierő védőszentjeként tisztelték. 1963-ban ő maga is átlépte azt a vonalat, ami a világűr határa! Ezt nevezték el Kármán-vonalnak. Ez a bizonyos képzeletbeli vonal mintegy száz kilométer magasságban található a Föld felett. Ha egy légi jármű e fölé ér, akkor már el kell érnie a kozmikus sebességet ahhoz, hogy fent is maradjon, mivel a szárnyakon az igen ritka levegő miatt megszűnik a felhajtóerő. 
A cikk az alábbi linken olvasható teljes szöveggel: 

Zárásként egy-két emlékezetes tényt szeretnénk megosztani az Olvasókkal az űrutazásról. 1980. május 26-án Farkas Bertalan olvasta fel az esti mesét a gyerekeknek, a TV Macit és kislánya piros-fehér-zöld színű babáját is magával vitte az űrbe. Az utazás során magyaros ételkonzerveket ettek. Farkas Bertalan űrruhája a Hadtörténeti Múzeumban tekinthető meg. 
Bővebben az alábbi linken: 

Számos korabeli újság, folyóirat olvasható, böngészhető a Hungaricana oldalán, amelyben az űrutazás részleteiről is lehet olvasni:
https://www.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJmYXJrYXMgYmVydGFsYW4gXHUwMTcxcmhhalx1MDBmM3MifQ&page=2&per_page=100

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése