2020. június 10., szerda

Jan Caeyers: Beethoven


Jan Caeyers: Beethoven

Budapest: Typotex Kiadó, 2013. 618 p.

A könyv már korábban napvilágot látott, de Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából ismét előtérbe került.

A könyv szerzője belga zenetörténész, karmester, ki tagadja, hogy származása különösebben motiválta volna abban, hogy Beethoven művészetének tanulmányozása felé forduljon, tudnillik Beethoven ősei szintén Flandriából származtak. 

A szerző a könyvet egy belga városban, Mechelenben indítja, ahol Beethoven dédnagyapja épp az életről elmélkedik. Többek közt a felvilágosult és magabiztos üknagymamára gondolva, kit boszorkányságért máglyán égettek el a 17. század elején, Brüsszelben. Ahogyan Caeyers írja, a Van Beethovenek emlékezetében biztos, hogy mélyen bevésődött ez a tragikus esemény.

Az ok, mely miatt mégis Beethoven felé fordult az az volt, hogy Beethoven zenéjében két összeegyeztethetetlen dolog kapcsolódik össze: ráció és érzelem. S Beethoven e kettőt oly remekül kapcsolja össze, s hozza közénk.

Beethoven életét végigkíséri a könyvben, valamennyi műfajjal foglalkozik, melyben Beethoven komponált, s állítja, hogy a 18-19. század fordulója Beethoven életére is hatást gyakorolt. Érdekességként olvashatjuk, hogy hogyan tudott még akkor is komponálni, mikor szinte már semmit sem hallott. A zongoraversenyei, mind-mind megszólaltak a fejében. S amikor valami krízishez ért az élete, mindig született egy újabb zongoradarab. Ez igen feltűnő az életművében.

E-könyv formában elérhető könyvtárunkon keresztül a Typotex Interkönyv adatbázisban, intézményi kódigénylés után.


Az adatbázis a könyvtár EISZ-konzorciumi tagságának köszönhetően érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése