2020. június 25., csütörtök

Szerk. Maria Maria Serena I. Diokno, Hsin-Huang Michael Hsiao és Alan H. Yang : Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában


Szerk. Maria Maria Serena I. Diokno, Hsin-Huang Michael Hsiao és Alan H. Yang : Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában                 
Budapest: Pallas Athéné Könyvkiadó, 2019. 300 p.
Raktári jelzet: E 017858

Az elmúlt fél évszázadban Délkelet-Ázsia lenyűgöző gazdasági felemelkedésének lehettünk tanúi: a térség országai együttesen elérték az Egyesült Királyság gazdaságának fejlettségi szintjét, e csoport pedig lassan a világ ötödik legnagyobb gazdasági térségét alkotja.

Ez a stabilitás és siker ugyanakkor nehezen értelmezhető a világ második legnagyobb gazdaságának, azaz Kínának a figyelembevétele nélkül. A felemelkedő szuperhatalom folyamatosan növeli politikai és gazdasági befolyását a térségben, ezzel párhuzamosan a délkelet-ázsiai országok igyekeznek minél nagyobb mozgásteret kiharcolni saját maguk számára Kína növekvő dominanciájával szemben. 

A tanulmánykötet alaposan és némileg szkeptikus nézőpontból vizsgálja azokat a különböző módszereket, amelyekkel Kína utat tör magának a térségben, ideértve a kereskedelmet, a különböző segélyeket és a kulturális diplomáciát is. 

A téma nemzetközileg elismert szakértői által szerkesztett kötet globális viszonylatban is hiánypótló. A nemzetközi kapcsolatok és geopolitika kínai, illetve délkelet-ázsiai dimenziói iránt érdeklődők, illetve a téma szakértői számára is alapmű.

A könyvtárban itt található.

K. Á.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése