2020. július 1., szerda

Rabbi Daniel Lapin: Üzleti titkok a Bibliából


Rabbi Daniel Lapin: Üzleti titkok a Bibliából
Szombathely: Immanuel Szószóró, 2019. 283 p.        
Raktári jelzet: E 017287

Talán felmerül a kérdés: Miért éppen Üzleti titkok a Bibliából? Miért nem tenisztitkok a Bibliából stb? Lehetséges, hogy nem hisz valaki a Bibliában. A szerző leszögezi, hogy nem akarja kízárni az illetőt. Ebben a könyvben a zsidó népre összpontosít, Izrael népére, akik szerető gonddal kutatták a Biblia lapjait, és szembetűnő sikerrel ültették a gyakorlatba tanításait. 

A Szentírás komolyan foglalkozik azzal, milyen szerepe van a szórakozásnak az ember dolgaiban, és milyen bibliai titkok kapcsolódnak ehhez, de nincsenek benne részletek a színházzal, mozival, cirkusszal vagy videojátékokkal kapcsolatban. 

Ha Frederick csak búzát termesztene, Gerald pedig kukoricát, ha Harry gyümölcsöt termesztene, Irwin pedig zöldséget stb. és ezek a személyek hetente egyszer összetalálkoznának, hogy kicseréljék a termékeiket egymással, akkor meglepő módon mindegyiküknek több jutna ezekből jóval kevesebb időráfordítással. Ekkora erő rejlik a szakosodásban és cserekereskedelemben. 

A 18. század vége felé Adam Smith, a hívő keresztény skót filozófus és közgazdász népszerűsítette a specializálódott piacgazdaság hatékonyságának fogalmát, ám a zsidók már évezredek óta tisztában voltak ezzel.

A könyvtárban itt található.

K. Á.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése